thermokachels-thermohaarden-edilkamin
Buiten pelletketels zijn er ook thermokachels inbouw of inbouwpellethaarden leverbaar voor CV toepassingen.

Pelletketels thermokachels cv

Thermokachels en pelletketels : een oplossing wanneer je op zoek bent naar een alternatief voor je gas of stookolieketel

Thermokachels , CV pelletkachels, Idro-kachels, pelletketels, Hydro pelletkachels dat zijn allemaal synoniemen die men gebruikt voor pelletkachels die warm water kunnen produceren. Anno 2014 komen de cv pelletketels meer en meer in beeld.
In 2013 was er een zeer sterke groei en interesse in pelletketels & thermokachels. Immers een stookolieprijs van 0,94 cent (09/2012) wie wenst dat (of kon dat) nog betalen. Iedereen is op zoek naar een alternatief. Op dit ogenblik (2015) is de vraag opnieuw gestegen niettegenstaande een lage prijs van de stookolie (+- 0,50 € per liter vanaf 2000 liter stookolie).

Iedereen wordt meer bewuster alsook de verstrengde wetgeving.

Tip : Wist U dat bij 90 % van de verwarmingsinstallaties (gas en stookolie)slechts gemiddeld 50% van de mogelijkheden aangesproken wordt. (nvt voor kachels geplaatst in een massief passief woning)

Pelletketels Edilkamin

 

 

--> Dit is dus een ideale situatie om een thermokachel mee aan te sluiten. Op deze manier verdeelt U de geproduceerde warmte over de verschillende kamers van de woning.

De kamer waarin een thermokachel geplaatst wordt, wordt ook gedeeltelijk verwarmd door de stralingswarmte die de kachel uitstraalt. Toch een paar KW. Bij een pelletketel is dit niet het geval. Pelletketels staan meestal in een technische ruimte.

Wat kan met een thermokachel of pelletketel :

- eventueel koppelen met de bestaande radiatoren
- het warm water gebruiken voor de vloerverwarming
- het verwarmen voor sanitaire doeleinden
- op temperatuur brengen van een buffervat

De thermokachels worden opgenomen in uw bestaande verwarmingssysteem maar ook in combinatie met een zonneboiler of warmtepompboiler met 2 of 3 panelen.

Hydro pelletkachel = thermokachel

Duurzaam stoken Economisch - ecologisch en handig !

Een thermokachel is een pelletkachel dewelke in de woonkamer kan staan zodat U een zichtbare vlam heeft.
Een gedeelte van het vermogen wordt in de ruimte afgeven in de vorm van stralingswarmte.

Uiteraard produceert deze kachel warm water dat overgezet kan worden naar je bestaande CV-installatie.

Indien je woning goed geïsoleerd is volgens de huidige regels kan een thermokachel dit werk zelfs alleen aan. Op deze manier heb je 2 voordelen :

- zichtbare vlam met stralingswarmte
- de volledige woning kan verwarmd worden met eventueel ook een sanitaire boiler

Er wordt wel steeds aanbevolen een buffervat te gebruiken. Er zijn ook buffervaten met een geïntergreerde boiler.

Namelijk een kachel met een zichtbare vlam en gelijktijdig een toestel dat je radiatoren of convectoren kan voorzien van warm water. Eventueel zelfs je boiler opwarmen. Wordt ook wel eens hydro pelletkachel genoemd. In veel gevallen is een buffervat noodzakelijk.

Wij onderscheiden 2 soorten thermokachels :

Toestellen met een warmtewisselaar
en
toestellen volledig omgeven door water.

1) Een luchttoestel waarbij de warme lucht die in de kachel geproduceerd wordt via een warmtewisselaar omgezet wordt naar water dat in het verwarmingscircuit (de radiatoren) circuleert. Dit toestel is voorzien van een tangentiële ventilator, een ingebouwd expansievat en een ingebouwde circulatiepomp. Beperkt vermogen. Een gedeelte van het vermogen kan gestuurd worden naar het watercircuit, zoals bijvoorbeeld de radiatoren.

2) Een volledig door water omgeven toestel. Hier wordt het water dat zich rondom het toestel bevindt en dus verhit wordt naar de radiatoren of een buffervat gestuurd. Standaard zijn deze thermokachels voorzien van een ingebouwd klein expansievat en circulatiepomp.

 PELLETKETEL :

Bij een pelletketel is het toestel meestal niet voorzien van een expansievat en een circulatiepomp. Deze dienen door je installateur afzonderlijk in de installatie gebruikt te worden.

Een pelletketel heeft een automatisch reinigingsgedeelte. Hierdoor is het niet noodzakelijk wekelijks een reiniging van het toestel uit te voeren.

Het gebruik van een buffervat is niet noodzakelijk maar het kan soms wel interessant zijn voor pelletketels.

Bij de keuze tussen een thermokachel of pelletketel moet U zeker het fiscale voordeel bekijken.TERUGVERDIENTIJD PELLETKETEL : (bij een verbruik van 3000 liter stookolie)

Wij gaan uit van een pelletketel alles inbegrepen (ketel, werkuren, materialen) 6500 inclusief.

6 ton pellets = 1500 euro = 3000 liter stookolie = 2700 euro.

Uw winst = 1200 euro per jaar

Na 5,5 jaar heeft U de volledige investering terugverdiend.

Naargelang de prijs die U betaald voor pellets of stookolie is deze termijn variabel.

In de praktijk zal dit meestal ook korter zijn aangezien je de techniek van een VB. 30 jaar oude stookolieketel niet mag vergelijken met de techniek van een nieuwe pelletketel.

Immers een oude stookolieketel kan ook een rendement halen van om en bij 90 % maar zijn verbruik zal alleszins hoger zijn op jaarbasis van een nieuwe stookolieketel.

Opgelet deze cijfers zijn gemiddelden en onder voorbehoud. De ene pellet geeft minder energie dan de de andere pellet alsook de aankoopprijs van je stookolie kan variabel zijn. Dit geeft telkens een ander resultaat.